Kina 2000
Der var meget varme og så lugtede der mærkeligt!!! Den kvindlige TV reporter - Kinas svar på vor danske Bupper - måtte holde sig på maven af grin efter dette svar, for det var ikke lige det svar hun havde forventet at få, efter at hun i en time havde øvet med 27 af de mindste børn fra Den Jydske Pigegarde og Kimbrergarden fra Års, for at give dem 20 spørgsmål og samtidig de korrekte svar på samme. Hos kinesisk TV har man grundige folk og så det jo praktisk at ofrene kender svarene på spørgsmålene når de får dem stillet, så slipper man også for tids krævende redigering bagefter.


De første tre spørgsmål og svar forløb som hun havde forventet. Hvad hed Kinas store nu afdøde leder, - svar Mao.Hvem boede tidligere i Den Forbudte By, - svar Kinas kejsere. Hvilken farve måtte kejseren som den eneste i Kina bruge, - svar gul. Så blev det elleve årige Sabinas tur.Hvad syntes du så om kejser paladset i Den Forbudte By , svaret skulle havde været at der var meget spændende og smukt, men i kampens hede havde lille Sabina glemt hvad hun skulle sige og så kom det. Der var meget varmt og så lugtede der mærkeligt. De næste par minutter var der ikke et øje tørt i salen på Hotel Dong Fang i Beijing hvor optagelserne til TV udsendelsen fandt sted.


Jeg må dog give Sabina en smule ret. Dagen for gardernes besøg i Den Forbudte By faldet på den varmeste dag nogensinde i Beijing. 44 grader i skyggen og med en luftfugtighed på sidst i halvfemserne, så er det altså meget varmt.De lokale aviser skrev dagen derpå at temperaturen havde ligget på mellem 35 - 38 grader, det er nemlig sådan i Kina, at hvis temperaturen kommer op over 40 grader, må arbejderne gå hjem. Det skulle man jo nødig risikerer i en millionby som Beijing.


Det Kinesiske TV hold fulgte de næste dage de danske unge rundt i Bejing. Det blev til et daglangt besøg på en kinesisk skole hvor hovedvægten i undervisningen var lagt på de musiske fag.Senere på ugen gav skolens orkester sammen med de danske musik korps koncert i Ritan park, en af Beijings mange store parker.Under Den Jyske Pigegarde`s tattoo i parken åbnede Kinas Buddha for sin himmels sluser og sendte en times tropisk regnskyl ned over de spille glade piger, der dog ikke lod sig gå på af lidt vand fra oven. Jeg tror nu aldrig de 51 medvirkende i tattooet har været så dyng våde.


Den Kongelige danske Ambassadør i Beijing, Christopher Bo Bramsen fik også besøg af de danske garder. Ambassadøren havde indbudt alle de medvirkende i Kina Tour 2000 til reception på Ambassaden, for at markerer afslutningen på festlighederne i forbindelse med 50 års jubilæet for de dansk- kinesiske diplomatiske forbindelsen. Det blev til et par hyggelige timer, hvor der var sørget for forfriskninger til alle i ambassadens have.De bambus spisende Panda bjørnene i Beijings zoologiske have havde også dansk besøg, kiosken i Zoo må havde haft en god omsætning den dag, for der blev pakket mange store og små panda tøj bjørne ned i bagagen om aften.


De næste dage blev det smukke Sommerpalads og den kæmpe park i udkanten af Beijing blev gennemtravet.En udflugt til Ming gravene blev det også til ,samt et tempelbesøg i Det Himmelske Tempel fra det 1400 år hundrede. Kina turens højdepunkt for alle de unge garder blev dog, gåturen og den efterfølgende koncert på Den Kinesiske Mur ved Balading, beliggende et par timers kørsel nord for Beijing.


Der var fra det kinesiske kultur-ministerium givet en særlig tilladelse at spille på muren i anledning af 50-års jubilæet for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Folkerepublikken Kina. Det er i øvrigt første gang så stor en gruppe amatørmusikere gæster Kina.

Den sidste aften på Hotel Dong Fang blev der serveret en lokal specialitet - Peking and - der selvfølgelig blev spist med pinde.